Arrow right close
soc una dona
Masclisme Search open
Languages image description
soc una dona

El seu abast i arrelament poden fer-lo imperceptible o donar-li una aparença de normalitat, però no hi ha res que justifiqui la vulneració dels nostres drets ni els impediments contra la nostra llibertat.

La violència masclista és l’expressió més devastadora del masclisme, perquè impedeix la nostra autonomia, ens sotmet i destrueix vides. Aquesta violència es produeix en tots els àmbits —familiar, de parella, laboral, comunitari i amb desconeguts— i pot ser psicològica, econòmica, física, sexual, digital i institucional.

Una de cada deu dones al món ha patit una agressió sexual al llarg de la vida i una de cada catorze ha estat agredida sexualment per algú que no és la seva parella, tot i que la meitat d’elles coneixien el seu agressor. A Catalunya, el 13,3% de les dones ha viscut alguna violència sexual greu i el 5,9% ha patit una violació per part de la parella o exparella.

Els únics culpables de la violència masclista són els agressors.

Psicològica

Amenaces, humiliacions, vexacions, manipulació, control i aïllament. Que t’exigeixi que obeeixis i que siguis submisa, o que et limiti la llibertat prenent-te el telèfon o amagant la teva documentació i la dels teus fills i filles, si en tens.

Econòmica

Control dels teus diners i recursos o dels diners i recursos compartits. Que t’impedeixi seguir els estudis, que no et deixi treballar o que et privi de benestar físic i psicològic, i que també en privi els teus fills i filles, si en tens.

Física

Qualsevol acció contra el teu cos per fer-te mal i sotmetre’t. Retenir-te a la força, llançar-te objectes, pegar-te o fer qualsevol altra agressió física. Les empentes i les pessigades són agressions, per molt que et digui que ho fa de broma, i la negació d’auxili en una situació de risc, també. Sovint, la violència física es manifesta després de molt temps de suportar altres violències més subtils.

Sexual

Qualsevol acte sexual imposat per mitjà de l’engany, la manipulació o la intimidació —a la força o amb violència—, al marge que tinguis una relació conjugal, afectiva o familiar amb l’agressor. La mutilació genital, el matrimoni contra la teva voluntat i l’explotació sexual també són formes de violència sexual. També hi ha violències sexuals que no són físiques, com ara l’assetjament, l’exhibicionisme o el fet que t’observin sense consentiment.

Tecnològica

Poden ser missatges abusius adreçats a tu, compartir la teva intimitat sense consentiment, accedir als teus dispositius i revisar les teves comunicacions, o instal·lar-hi aplicacions ocultes per controlar-te sense que ho sàpigues.

Institucional

La discriminació i els maltractaments que es produeixen en els diferents àmbits preventius, assistencials o reparadors de l’Estat: policial, jurídic, educatiu, sanitari, assistencial, mediàtic, etc.

Serveis gratuïts - 124 idiomes - 24 h / 365 d