Arrow right close
soc una dona
Família Search open
Languages image description
soc una dona

La violència dins de l’àmbit familiar són abusos físics, sexuals, econòmics i psicològics perpetrats contra les dones i les nenes en el si de la família o en les relacions afectives i els lligams de l’entorn. El 20% de les menors pateixen abusos sexuals abans dels 17 anys, el 60% no rebran mai cap tipus d’ajuda i el 90% no ho explicaran fins a l’edat adulta.

Sovint, les menors que viuen o han crescut en contextos de violència de gènere també pateixen les agressions, directament o com a testimonis, i sofreixen traumes que sovint afecten la formació de la seva personalitat i autoestima. La violència a la llar cronificada pot fer que infants i adolescents desenvolupin els rols d’agressor o de víctima en altres interaccions socials.

Senyals d’alerta en infants i adolescents

Símptomes d’ansietat i depressió, baixa autoestima, problemes en les relacions amb iguals, conductes agressives i baix rendiment escolar.

Justificacions i tabús

Els abusos sexuals i la violència contra menors no s’acostumen a justificar públicament, sinó que s’accepten amb resignació. Fins i tot quan s’expliquen a membres de la família que no en tenen constància, és habitual que es neguin a admetre la gravetat dels fets, per això costa tant que transcendeixin a l’àmbit familiar.

Quan una dona que pateix violència de gènere supera les pors i l’opressió per iniciar un procés de recuperació, és imprescindible que també consideri els fills i les filles com a víctimes directes de la violència. Com que els rols socials són producte de la interacció, no es pot intervenir els infants de manera desvinculada de la mare, sinó que cal entendre el sofriment conjunt perquè el procés de cura i enfortiment sigui compartit.

Organisme competent

Si sospites que un menor pateix violència de qualsevol tipus, truca a Infància Respon 116 111.

Entitats de referència

Servei d’Intervenció Especialitzada

Serveis gratuïts - 124 idiomes - 24 h / 365 d